Karwendel/steenolie

De Tiroler Steenolie (Steinöl) is in ons land beter bekend als Karwendel, de naam van het gebergte waar deze steenolie wordt gewonnen. In Nederland ziet u dan ook benamingen als Karwendelpakking of Karwendelbad.

De oorsprong …

De Tiroler Steenolie wordt gewonnen uit oliehoudend leisteen. Deze leisteen is gevormd uit fossiele afzettingen van de oerzee Thetis en werd bij het ontstaan van de Alpen omhoog gedrukt tot een hoogte van 1800 meter boven de zeespiegel. In de winter is dit gebied besneeuwd en liggen de mijnen stil.

Meer dan 100 jaar lang wordt de steenolie uit de leisteen gewonnen door de familie Albrecht. De oprichter Martin Albrecht was een ware pioneer die ondanks de vele tegenslagen niet opgaf en bleef geloven in de wonderbare krachten van de steenolie.

De geneeskrachtige werking van steenolie

Door het hoge gehalte aan zwavel bezit de steenolie geneeskrachtige en verzorgende eigenschappen. Bekend is de werking bij spier/gewrichtsklachten en reumatische klachten. Het originele Steinöl-Bad bevat een hoog gehalte aan zwavel en brengt verlichting van de klachten. In een spa wordt het bad vaak gevolgd door een rustperiode waarbij de Hauttonic wordt aangebracht op de gewrichten. Stoere mannen wimpelen vaak het aanbod van een warme deken weg maar komen daar ook weer snel op terug. De Hauttonic verkoelt namelijk.

Naast de producten voor pijnlijke spieren en gewrichten (veel sporters maken er ook gebruik van) zijn er milde verzorgingsproducten voor huid en haar.

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende onderzoeksinstituten in Oostenrijk hebben de werking van de Tiroler Steenolie onderzocht. Onder andere bij patiënten met artrose in het kniegewricht waarbij het resultaat een duidelijke vermindering in de ontstekingsverschijnselen en een verbetering van de beweeglijkheid te zien was. Andere onderzoeken laten ook een duidelijke verlichting van spier/gewrichtsklachten zien na behandelingen met Tiroler Steenolie. Ook toxicologisch onderzoek is uitgevoerd waaruit duidelijk blijkt dat de Tiroler Steenolie niet teerhoudend is. De geur zorgt vaak voor deze associatie. (bron: Leopol Dronten)

Zelf ervaren?

Voor behandelingen met steenolie kunt u terecht in diverse spa’s in Nederland (hier vaak Karwendelpakking of -bad genoemd) maar ook in de wellnesshotels in Pertisau aan de Achensee. U kunt dan ook het beleveniscentrum Vitalberg  bezoeken waar tijdens een rondleiding, ook in het Nederlands, u alles te weten komt over de geschiedenis van de steenolie en de familie Albrecht.

De familie Albrecht runt ook een hotel in Pertisau, Hotel Garni Alpenrose, met een kleine spa waar u uiteraard Steinöl-behandelingen kunt ervaren.

Rondom de Achensee zijn verschillende wellnesshotels zoals Travel Charme Fürstenhaus am Achensee. In de Puria Premium Spa van het hotel staat medical wellness centraal met een combinatie van beweging, ontspanning en gezondheidsbevorderende behandelingen zoals met steenolie. Het hotel biedt een wekelijks activiteitenprogramma met yoga, wandelingen, wijnproeverij en nog veel meer. Qua faciliteiten biedt het hotel een uitgebreid saunalandschap en binnen- en buitenbad.

Wellnesshotels in Pertisau en omgeving …

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You must be logged in to post a comment.