TCM

TCM of TCG, de Traditionele Chinese Medicine/Geneeskunde, is een holistische geneeskunde gebaseerd op de filosofie van de vijf elementen (metaal, hout, water, vuur en aarde), de theorie van Yin & Yang en het meridiaanstelsel van ons lichaam.

In de visie van TCM betekent gezondheid: de levensenergie Chi stroomt vrij door de meridianen en organen. Yin en Yang zijn in evenwicht. Bloed en lichaamssappen zijn in voldoende mate aanwezig.

Holistische geneeskunde

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Hout – vuur –  aarde – metaal – water

Deze vijf elementen zijn ontwikkeld na observatie van de natuur. De een komt voort uit de ander. Zoals de vijf jaargetijden binnen TCM die elkaar opvolgen; de lente, de zomer, de nazomer, de herfst en de winter. Ook bij de elementen is dit het geval. Uit hout komt vuur, vuur gaat over in aarde, in aarde is metaal en metaal wordt uitgespoeld door water. Water voedt hout en zo is de cirkel rond.

De elementen zijn niet alleen verbonden aan de jaargetijden maar ook aan de organen in ons lichaam.

Yin Yang

Yin Yang zijn twee tegengestelde maar complementaire waarden. Het staat symbool voor de oude Chinese denkwijze over hoe alles werkt. De buitencirkel staat voor ‘alles’ met daarbinnen de interactie van de twee vlakken welke ervoor zorgt dat alles gebeurt. Niets is geheel zwart/wit en ze kunnen niet bestaan zonder elkaar. Is iets in harmonie dan zijn yin en yang in evenwicht.

Bij Yin hoort de kleur zwart, de nacht en de maan. De zon, de dag en de kleur wit daarentegen tot Yang.

Meridianen

Chi, de levensenergie, stroomt door de meridiaanbanen in ons lichaam. Het belangrijkst is het hoofdmeridiaansysteem met 12 meridianen in drie kringlopen. Er zijn zes yin en zes yang meridianen.

Via de acupunctuurpunten op de meridianen kunnen door druk, massage of stimulering met de vingertoppen, acupressuur, of met het prikken van naalden effecten worden opgeroepen. Daarbij is het streven lokale pijnpunten tot rust te brengen, de betrokken meridianen te harmoniseren en op basis van de diagnose gebruik te maken van de traditionele werking van de punten.

Grondpijlers van TCM

De vijf pijlers van TCM zijn

Acupunctuur
Behandeling met naalden. Minder bekend is dat ook behandeling met warmte tot acupunctuur behoort.

Kruidentherapie
Behandeling met kruiden en andere natuurproducten. TCM in China bestaat voor circa 80% uit de behandeling met kruiden.

Chi gong
Lichamelijke training van chi (levensenergie) met langzame bewegingen.

Tui na
Tui na-massage is een holistische massage, gericht op de totale mens en gebaseerd op het systeem van de acupunctuurbanen.

Voedingsleer
Net als bij Chi gong is bij de Chinese voedingsleer het voorkomen van ziekte de hoofdgedachte.

TCM is effectief gebleken bij

  • alle vormen van hoofdpijn
  • klachten aan het bewegingsapparaat
  • verslavingen
  • problemen met de ademhaling
  • gynaecologische problemen
  • huidklachten

In Nederland wordt TCM steeds bekender maar nog niet zo bekend en toegepast als bijvoorbeeld in Duitsland of de VS. In de VS kennen ze de OMD, oriental medical doctor. Een arts met staatsdiploma kan tijdens zijn opleiding kiezen of hij na zijn afstuderen regulier of Chinees gaat behandelen.

Wetenschappelijke onderzoek

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de onderdelen van TCM.

Een 2-jarig onderzoek onder meer dan 500 patiënten met hoofdpijn, migraine liet zien dat acupressuur effectief is bij de behandeling van migraine, stress-hoofdpijn en het gebruik van medicijnen verving.

Verschillende Cochrane Reviews (internationaal gezien als zijnde de hoogste standaard in evidence based health care) bevestigen dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van migraine, problemen aan de nek en artrose.

In Japan is het effect van Chi Gong onderzocht bij een groep patiënten met diabetes 2. Het regelmatig beoefenen van Chi Gong kan een heilzame effect hebben door o.a. het verbeteren van de insuline weerstand en glucose metabolisme.

TCM vindt u o.a.

Duitsland – Vital & Wellnesshotel zum Kurfürsten, Bernkastel-Kues aan de Moezel

Oostenrijk – Hotel Post und Susanne Kaufmann SPA, Bregenzerwald

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You must be logged in to post a comment.